ZAVRŠEN DRUGI RAVNO SELO FILM FESTIVAL

ZAVRŠEN DRUGI RAVNO SELO FILM FESTIVAL

Drugi Ravno Selo film festival pod sloganom „Selom kruže filmske priče“, održan je od 23. do 25. juna u Ravnom Selu u okviru koga je bilo predstavljeno četiri programske celine: Dugometražni debitanski film, Kratkometražni omladinski film, Filmske radionice i Filmske lekcije.

Festival je počeo u subotu, 23. juna, a glavni gosti bili su glumci Miloš Biković, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Radoš Bajić i producent i distributer iz Meksika Daniel Birman Ripštajn (Daniel Birman Ripstein). Gosti festivala obratili su se prisutnima na konferenciji za novinare pred sam početak, kada je i bio predstavljen program tri festivalska dana kao i nagrade za učesnike.

Programi na festivalu obuhvataju filmske radionice u kojima se edukuju mladi zainteresovani za film, većinom srednjoškolci, prikazuju se njihovi amaterski školski filmovi, studentski filmovi i najzad dugometražni debitanski filmovi. Na filmskim lekcijama imali su mogućnost da se čuju saveti i iskustva naših renomiranih filmskih autora, glumaca i producenata u okviru programa Dugometražni debitanski film prikazano je 5 debitanskih ostvarenja, dok
je u okviru program Kratkometražni omladinski film prikazani studentski filmovi domaćina ovog programa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, ali i kineski filmovi projekta „Looking China“.
Program Filmske radionice omogućio je mladima da tokom festivala snime 3 kratka filma na izabranu temu i premijerno ih prikažu tokom Svečanog zatvaranja u poslednjoj festivalskoj večeri.

U okviru programa Filmske lekcije održana su dva predavanja, o produkciji filmova i serija koje je držao Zoran Janković, producent iz Košutnjak filma i predavanje o distribuciji koje je držao Daniel Birdman Ripštajn. Pobednik drugog Ravno selo film festival je reditelj Lazar Bodroža, kome je film ,,Ederlezi Rajzing’’ doneo nagradu ‘’Zlatni klip’’ za najboljeg debitanta i novčani iznos od 1500 evra.

Specijalno priznanje stručni žiri dodelio je crnogorskom reditelju Gojku Berkuljanu za film ‘’Iskra’’. ‘’Zlatni klip’’ za najbolji film po izboru žirija publike pripao je reditelju Olegu Trofimu za ostvarenje ‘’Led’’. Plaketa ‘’Prvi metar’’ u kategoriji omladinskog dokumentarnog filma otišla je u ruke Milene Grujić za ‘’Sve što raste’’, a posebnim priznanjem nagrađen je igrani film ‘’72 48 24 0’’ Matije Gluščevića. Nagrada za film filmskih radionica, putovanje u Beč na festival , Let’s cee pripala je filmu ‘’Seti se’’.