Тематске туристичке туре

Врбаски корзо

Корзо као социјални феномен представља важан део градске свакодневнице који се јавља пре свега у земљама Медитерана. Корзо у Врбасу институција је дугог трајања присутна од почетка 20. века. Традиционално подразумева циркулисање дуж трасе од Поште до Банке Интесе, док у својој продуженој верзији се протеже до Методистичке цркве с једне стране, и Виле ДДОР с друге стране главне трасе корзоа.

Током шетње трасом врбаског корзоа упознаћемо вас са архитектуром града јер се управо на овом потезу налазе најзначајнији и најлепши примерци резиденцијалне, јавне и сакралне архитектуре 19. и 20. века. 

Ова шетња пропраћена је занимљивим информацијама и причама о објектима дуж главне улице у којој се корзо одвијао, које пружају увид у историју урбанизације града и смене архитектонских стилова, и свеукупно сведоче о трансформацији Врбаса од омањег колонистичког насеља до трговачког и индустријског центра.

 

Духовно благо Врбаса

Са више од 25 различитих националних заједница, Војводина је једно од етнички најразвијенијих подручја Европе, у коме је свака заједница чувар упечатљивог културно-историјског и духовног наслеђа. Суживот различитих нација и конфесија у Врбасу најбоље илуструје мноштво црквених здања различитих конфесија. Најстарији верски објекти у Врбасу су православна црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице и капела Водице у Старом Врбасу.

Врбас је некада био значајан центар протестантизма, о чему сведоче Реформатска, Методистичка и Евангелистичка црква - највећа у Војводини. Католичка црква једна је од раних примерака неоготичког стила на простору Војводине.

 

Марези, с љубављу

Ако са тим мојим присећањима пођем нешто даље - када се присетим моје љубави према Марезију, места свих места на овом свету - онда морам да кажем и признам: та она је била једно посебно задовољство и уживање које је природа подарила нашој земљи. - Јоханес Вајденхајм, Марезијана

Као значајан представник немачке књижевности Подунавских Шваба, Јоханес Вајденхајм је у својим романима и прозним делима темстски везан за поднебље са ког је поникао.

Писац је своју трајну везаност за Врбас, град у којем је одрастао, исказивао кроз приче из свог детињства и младости у граду Марезију - литерарним топонимом за Врбас.

Пођите трагом његових успомена, са Вајденхајмом као водичем. Осетите дух прошлог времена уз обилазак релевантних објеката и локација које се помињу у његовим романима.

 

Велики бачки канал и Јожеф Киш

Прича о Врбасу је прича о Великом бачком каналу. Прво средњовековно насеље Врбас формирало се уз обалу тадашњег водотока Црна бара, које је касније искоришћено за прокоп канала. 

Од оснивања Старог Врбаса, прича прати колонизације бројних народа у овај равничарски град - место сусрета бројних језика и религија.

Уз обале канала развијала се и индустрија која је ово мало војвођанско насеље претворила у праву варош и значајан центар индустрије, културе и школства.

Сазнајте више о Јожефу Кишу, идејном творцу, пројектанту и градитељу Великог бачког канала, најзначајнијег хидротехничког и саобрачајног објекта у Бачкој, који је прокопан 67 година пре Суецког канала.