ШЛАЈС – ВРБАС

ИНФОРМАЦИЈЕ
Шлајс је једно од најпопуларнијих излетишта у Врбасу. Налази се на Великом бачком каналу и изузетно је пријатно место за одмор, спорт, рекреацију, забаву и риболов. Обала је уређена и прилагођена купачима, а пружа и могућност шетње уређеном стазом. На Шлајсу се налази неколико угоститељских објеката у којима се припремају разни рибљи специјалитети, као и кафићи на сплавовима.

Шлајс (ger. Schleuse, eng. Sluice, Canal lock - устава, преводница на каналу) је историјски значајно место за хидросистем Војводине, јер је овде почело прокопавање Великог бачког канала под надзором идејног творца и пројектанта Јожефа Киша. На деоници код Врбаса проширивањем корита искоришћен је постојећи водоток реке Црне баре. Каналом дужине 110 km, од Бездана до ушћа Тисе, скраћена је пловидба бродова за 258 km, односно 10 дана низводно и 20 дана узводно. Мочварно земљиште дуж обала канала је исушено и претворено у земљиште погодно за пољопривреду, чиме је прокопавање канала довело до убрзаног развоја насеља смештених уз његове обале. Велики бачки канал (1793-1802), који повезује Дунав код Бездана с Тисом код Бечеја, данас чини део хидросистема Дунав-Тиса-Дунав, који је настао у периоду од 1957. до 1977. године.

На узвишењу изнад уставе на Шлајсу налази се споменик инжињеру Јожефу Кишу (1748-1813), градитељу Великог бачког канала. Јожеф Киш рођен је у Будиму, у племићкој официрској породици. Након завршене инжењерске војне академије, Ќиш одлази на студијско путовање у Енглеску, где стиче искуства у изградњи пловних канала. По повратку, одлази у Бачку као инжењер Бечке краљевске дворске коморе. Као инжењер дворске коморе био је ангажован при изградњи планова за нова и ушоравање постојећих насеља. Поред Великог бачког канала, његовог најзначајнијег инжењерског подухвата, Јожеф Киш био је и пројектант парохијског дома Евангеличке цркве у Врбасу, као и неколико цркава у окружењу. Према сопственој жељи, сахрањен је у Врбасу, на свом имању поред преводнице. На његовом споменику стоји епитаф: „Овде лежи Јожеф Киш, мађарски племић. Да је бесмртан, потврђује Францов канал. Да је смртан, овај хладан мермер.“

У близини преводнице на Шлајзу налази се стадион. У септембру 2020. године навршило се тачно 100 година одкако је на овом стадиону одиграна прва утакмица. Поводом овог јубилеја, стадион је додатно опремљен са 800 столица на трибинама, дигиталним семафором и атлетском стазом пресвученом тартаном.

 

КОНТАКТ ПОДАЦИ
Локација: Врбас