ЦРКВЕ

Врбас је мултинационална и мултиконфесионална средина. Суживот бројних националности различитих конфесија на простору општине Врбас посебно се истиче у разнородности црквених здања разасутих по целом граду.

Евангелистичка (Лутеранска) црква или како је колоквијално називају Жута црква, грађена је у периоду од 1816. до 1820. године. Зидана је у барокном стилу, узор градње за цркве у Бачкој, а свој коначни изглед са новим црквеним торњем задобила је 1862. године. Оргуље чији је мајстор био Штефан Брехт уграђене су 1837. године. Познати врбаски сликар Јожеф Пехан осликао је фреску Лутер пред судом у Вормсу на своду цркве.  Јожеф Киш, градитељ Великог Бачког канала, био је и евангелички школски инспектор и пројектовао је зграду евангеличког парохијског дома.

Реформаторска (Калвинистичка) црква или како је колоквијално називају Бела црква, грађена је у периоду од 1821. до 1824. године, док је торањ довршен 1861. године. Грађевинске радове ове цркве у барокном стилу изводио је Јакоб Најшвердер из Куле. Оргуље су додате 1866. године. На врху торња налази се звезда што је обележје калвиниста. Реформаторска црква има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Српска православна црква саграђена је 1738. године у барокном стилу и најстарија је црква у Врбасу. Након Револуције 1848/49. године оштећена црква је обновљена. Нови иконостас израдио је Ј. Кистнер 1862. године, од осликаних икона Јована Клајића, насталих у периоду од 1858. до 1862. године. У порти цркве налази се биста Арсенија III Чарнојевића који се, по предању, у време Велике сеобе Срба 1690. године зауставио на том месту. Црква је посвећена празнику Ваведења пресвете Богородице и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Капела Водице изграђена је 1794. године на месту где се налазио извор лековите воде. Ктитори су били трговац Николић из Бачке Тополе и неименовани Буњевац из Суботице. Првобитно је била посвећена Светој Петки, а данас Светом Илији. У капели се данас виде остаци фресака, дело Новака Радонића из 1863. године. Капела Водице у споменичком наслеђу Војводине издваја се по времену настанка, изгледу и значају традиције култних извора и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара.

Римокатоличка црква изграђена је 1884. године и посвећена је Безгрешном зачећу блажене дјевице Марије. У фебруару 1885. године црква је добила нова звона. Као посебна драгоценост у цркви истиче се слика Безгрешног зачећа изнад олтара. Оргуље у цркви је израдио градитељ оргуља из Печуја, Јозеф Ангстер.

Гркокатоличка црква изграђена је 1939. године, на месту где се већ налазила стара црква из 1860. године, из које су преузете двери и иконе. Пројекат за нову цркву израдио је Владимир Сићански из Украјине. Црква је посвећена празнику Покрова Пресвете Богородице.

Методистичка црква изграђена је 1922. године донацијама из Америке. Црква има два висока неједнака торња, типична за америчку архитектуру тог времена.