ЗАВРШЕН ДРУГИ РАВНО СЕЛО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ

ЗАВРШЕН ДРУГИ РАВНО СЕЛО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ

Други Равно Село филм фестивал под слоганом „Селом круже филмске приче“, одржан је од 23. до 25. јуна у Равном Селу у оквиру кога је било представљено четири програмске целине: Дугометражни дебитански филм, Краткометражни омладински филм, Филмске радионице и Филмске лекције.

Фестивал је почео у суботу, 23. јуна, а главни гости били су глумци Милош Биковић, Љиљана Стјепановић, Снежана Савић, Радош Бајић и продуцент и дистрибутер из Мексика Даниел Бирман Рипштајн (Даниел Бирман Рипстеин). Гости фестивала обратили су се присутнима на конференцији за новинаре пред сам почетак, када је и био представљен програм три фестивалска дана као и награде за учеснике.

Програми на фестивалу обухватају филмске радионице у којима се едукују млади заинтересовани за филм, већином средњошколци, приказују се њихови аматерски школски филмови, студентски филмови и најзад дугометражни дебитански филмови. На филмским лекцијама имали су могућност да се чују савети и искуства наших реномираних филмских аутора, глумаца и продуцената у оквиру програма Дугометражни дебитански филм приказано је 5 дебитанских остварења, док
је у оквиру програм Краткометражни омладински филм приказани студентски филмови домаћина овог програма Факултета драмских уметности из Београда, али и кинески филмови пројекта „Лоокинг Цхина“.
Програм Филмске радионице омогућио је младима да током фестивала сниме 3 кратка филма на изабрану тему и премијерно их прикажу током Свечаног затварања у последњој фестивалској вечери.

У оквиру програма Филмске лекције одржана су два предавања, о продукцији филмова и серија које је држао Зоран Јанковић, продуцент из Кошутњак филма и предавање о дистрибуцији које је држао Даниел Бирдман Рипштајн. Победник другог Равно село филм фестивал је редитељ Лазар Бодрожа, коме је филм ,,Едерлези Рајзинг’’ донео награду ‘’Златни клип’’ за најбољег дебитанта и новчани износ од 1500 евра.

Специјално признање стручни жири доделио је црногорском редитељу Гојку Беркуљану за филм ‘’Искра’’. ‘’Златни клип’’ за најбољи филм по избору жирија публике припао је редитељу Олегу Трофиму за остварење ‘’Лед’’. Плакета ‘’Први метар’’ у категорији омладинског документарног филма отишла је у руке Милене Грујић за ‘’Све што расте’’, а посебним признањем награђен је играни филм ‘’72 48 24 0’’ Матије Глушчевића. Награда за филм филмских радионица, путовање у Беч на фестивал , Лет’с цее припала је филму ‘’Сети се’’.