Програми четвртог Равно Село Међународног фестивала дебитантског филма

Програми четвртог Равно Село Међународног фестивала дебитантског филма

Равно Село Међународни фестивал дебитантског филма  одржаће се ове године од 1-4. јула. Фестивал је оријентисан ка младима и представља дебитантски фестивал за редитеље првог или другог филма.

 
Традиционално Равно Село Филм Фестивал ће имати главни програм, као и студентски програм, док ове године први пут доноси и трећу селекцију под називом “Кратких 100 минута” у оквиру које ће бити приказани документарни филмови који су привукли велику пажњу критике и јавности у претходном период, по избору селектора програма Игора Тохоља.


Гост селектор главног програма овогодишњег издања Драган Јеличић, овим поводом је изјавио: “Равно Село у свом четвртом издању по први пут траје 4 дана, по први пут има 6 филмова у конкуренцији и по први пут се озбиљније шири пут кинематографија чији су народи остварили значајан културни утицај на простору Војводине, али и читаве Србије. Најбољи мађарски филм године, светска премијера чешке комедије са нашим еминентним глумцем, руски блокбастер са нашом младом глумицом, турски трилер холивудског угођаја и два најуспешнија српска филма године, гаранција су да ће публика али и гости фестивала имати у чему да уживају прва 4 јулска дана, под, надајмо се ведрим, али не и врелим небом.”


У главном такмичарском програму селектовани су филмови: 


    1. Superdeep - редитеља Арсенија Сухина (Русија) 1. јула
    2. Лихвар - редитеља Немање Ћеранића (Србија) 2. јула
    3. Смотај и пали - редитеља Адама Хобзика (Чешка) 2. јула
    4. Припреме за заједнички живот на неодређено време редитељке - Лили Хорват (Мађарска) 3. јула
    5. Потенцијални кандидат - редитеља Ерџана Кесала (Турска, Србија) 3. јула
    6. Једини излаз - редитеља Дарка Николића (Србија) 4. Јула

Игор Тохољ, селектор “Кратких 100 минута” поводом новог програма је изјавио: “Селекција кратких документарних филмова која се по први пут одржава на 4. РСФФ, осветљава базичну филмску форму, помало скрајнуту у условима производње филмске индустрије данашњице. У том смислу је и одлука оснивача фестивала да се у програм уведе и ова категорија, итекако обавезујућа и потребна. Како је ово медјународна такмичарска конкуренција, веома је важно да се упознамо и са радовима иностраних редитеља, а Пољска школа документарног филма, заступљена са два филма, одавно има култно место. Поред неколико аутора у програму се заступљеношћу издвајају ауторке, како избором тема тако и стилом, естетиком и сугестивношћу својих филмова. Овогодишњи програм управо отвара један од најуспеснијих документарних филмова насталих на овим просторима у постјугословенском период ‘А сад се спуста веце’, редитељке Маје Новаковиц.”

ПРОГРАМ “КРАТКИХ 100 МИНУТА”:

    1. "А сад се спушта вече", режија: Маја Новаковић
    2. "Плава граница", режија: Иван Милосављевић
    3. "Комшије", режија: Нерминка Емрић
    4. "А Таle Of Two Sisters", режија: Јакуб Прyсак
    5. "Теll Me Morе", режија: Мартyна Песзко
    6.  "Бранка", режија: Бојан Воркапић
    7. "Generation 238", режија: Ника Никанава
    8. "Продана", режија: Александра Несторов

Фестивал додељује укупно пет награда у пет категогија о којима одлучује трочлани жири у саставу Вук Ршумовић, Сташа Копривица и Светозар Цветковић Цвеле, као председник жирија. Награде су: 

    1. Златни клип за најбољег редитеља дебитанта (уз новчану награду у износу од  1.500 ЕУР)
    2. Златни клип за најбољи филм по избору публике (и награда у износу од 500 ЕУР)
    3. Златни клип за најбољи документарни филм (о којем ће одлучити једночлани жири - професор Академије уметности, редитељ и продуцент Дејан Петровић у износу од 500 ЕУР).  
    4. Плакета Први метар за најбољи омладински филм (у износу од 500ЕУР)
    5. Специјално признање за ђачки филм снимљен у Равном Селу 

И ове године домаћин фестивала је Академија уметности Нови Сад, а њихови гости су колеге са Факултета  драмских уметности "Свети  Кирил и Методиј" из Скопља. Током фестивала ће бити приказани филмови студената ове две академије у такмичарском програму за најбољи краткометражни омладински филм: 

ПРОГРАМ СТУДЕНТСКИХ ФИЛМОВА ФАКУЛТЕТА  ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ "СВЕТИ  КИРИЛ И МЕТОДИЈ" ИЗ СКОПЉА:

    1. GEN "Z" DIARY, режија: Борјан Стојков
    2. SILENCE режија: Батухан Ибрахим
    3. TWISTED, режија: Батухан Ибрахим
    4. ЗАБ (ТООТH), режија: Ајдин Ислами

ПРОГРАМ СТУДЕНТСКИХ ФИЛМОВА АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ ИЗ НОВОГ САДА:

    1. "ДРУГИ ЧОВЕК", режија: Матеја Ђедовић
    2. "ЛАЗНИ АУТОСТОП”, режија: Тамара Коштрешевић 
    3. "МУВЕ БЕЗ ГЛАВЕ", режија: Милана Никић
    4. "ШТА ДОЛАЗИ ПРЕ СМРТИ", режија: Наташа Стојшин 
    5. "ТРАГАЧ", режија: Бојан Јосић 
    6. "ДИШИ", режија: Ивана Пејак 
    7. "СВЕ ЈЕ ДОБРО", режија: Ружица Ања Тадић

Традиционално ће се одржати и пропратни програм Филмић – новосадска смотра младалачког филма који води глумица Лора Ђуровић уз подршку редитеља Горана Николића. 
Чертврти по реду Равно Село Филм Фестивал свечано ће бити отворен 1. јула, концертом филмске музике на ком ће глумце и певаче пратити Новосадска филхармонија којом ће дириговати Микица Јевтић у директном преносу на каналу Радио Телевизије Војводине. 
Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса и продуцентске куће Зиллион филм.