ПАНОНСКИ ВАШАР

ПАНОНСКИ ВАШАР

Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбас организују “Панонски вашар“ највећу је фолклорну манифестација у Војводини. Манифестација се састоји из више програмских активности.

11. ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА основан је као одговор на све већу бројност и квалитетан рад дечјих група у Војводини, поготово у селима, опредељених за овај вид стваралаштва. Након претходних селекција на општинским и 7 зонских (регионалних) смотри селекторски тим одабрао је 17 група за овај Фестивал.

41. ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ централни је догађај целе манифестације. Основан је са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, етнокореолошке, сценске и ликовне вредности народне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Кроз овај Фестивал 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос, одсликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свом богатству народног стваралачког умећа. Кроз овај фестовал највише се афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села. Фестивал се одржава на позорници Спортског центра Врбаса, где ће посетиоци имати прилику да виде реконструкцију разних обичаја (свадбе, славе, сетве, жетве, рађања, крштења, саборовања, посела…) и игара, певачке групе, народне певаче, различите инструменте, здравичаре…

У жирију фестивала су: Гордана Рогановић, етномузиколог, Слободанка Рац, кореограф и Катарина Радисављевић, етнолог.
Ансамбли и појединци, који долазе на Фестивал, прошли су врло строге општинске и зонске селекције. У два фестивалска дана видећемо 66 извођачких нумера.

12. ИЗЛОЖБА СТАРИХ ЗАНАТА, КУЋНЕ РАДИНОСТИ И СТАРИХ ЈЕЛА треба да комплетира представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим цивилизацијским достигнућима.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ СТВАРАЛАШТВА ПРЕКОДРИНСКИХ СРБА
Сваке године на фестивалу представља се духовно и материјално стваралаштво једне националне заједнице. Ове године су фокусу прекодрински Срби.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ
Трибина, први пут ове године у садржају манифестације треба да да одговоре на бројна отворена питања када је у питању презентовање традиције. На трибину су позвани најистакнутији етномузиколози, етнолози, кореографи, музичари.