Одржана 12. Војвођанска косидба у Бачком Добром Пољу

Одржана 12. Војвођанска косидба у Бачком Добром Пољу

Традиционална, 12. Војвођанска косидба, у организацији ТОО Врбас и представнице Удружења Војвођанска косидба Цеце Кнежевић, свечано је одржана јуче (23. маја) у Бачком Добром Пољу. Манифестацију је отворио члан Општинског већа општине Врбас, за област верске заједнице и удружења Никола Гашовић. У оквиру такмичења, одржан је базар на коме су представљене делатности локалних удружења косача.

На отварању су говорили и директор фонда АП Војводине за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, затим Борислав Максимовић испред представништва Републике Српске у Србији, као и председник општине Котор Варош из Републике Српске Бојан Ђекановић.

Културно-уметнички програм улепшала је женска певачка група Српског културног центра Вук Караџић из Бачке Тополе, када су три девојке одушевиле локалну публику својим извођењем изворних песама у народним ношњама.

Такође, програм су употпунили хор Бачких певача из Врбаса, народни гуслари Радован Шојић и Ђорђе Павловић из Врбаса, као и Владимир Рац из Српксог културног центра Вук Караџић из Бачке Тополе.

Током отварања су се могли чути и стихови песникиње Ранке Срдић, који говоре о Крајни.

Публика је имала прилику да ужива у дефилеу косача, који су се такмичили у кошењу у 4 категорије - мушка, женска, ветерани и деца. 

Након завршеног такмичења у откосу, уследила су такмичења у горштачким играма: бацање камена с рамена, надвлачење конопца и надвлачење штапа, као и такмичење деце у скакању у џаковима.

Програм је завршен наступом народног певача Миломира Миљанића Миљана и доделом награда у већ споменутим категоријама.