Манифестације у мају у општини Врбас

Манифестације у мају у општини Врбас

Месец мај у општини Врбас донеће бројне интересантне догађаје и фестивале.

На самом почетку месеца 7. маја у Врбасу ће се окупити љубитељи атлетике на трећој по реду Врбашкој трци, у организацији Врбашког атлетског клуба. Поред дечијих трка и трка припадника полиције и војске, одржаће се и трка на 5 км и Првенство Србије на 10 км на путу. Од спортских догађаја, од 21. до 27. маја, по седми пут одржаће се међународно такмичење Јуниорски куп нација у боксу, у организацији Боксерског клуба Чарнок, Боксерског савеза Србије и Општине Врбас.

У Бачком Добром Пољу, у размаку од два дана, одржаће се два догађаја: прослава сеоске и црквене славе Свети Василије Острошки, 12. маја и Војвођанска косидба, 14. маја.

У мају нас већ традиционално очекује обележавање Међународног дана музеја, који се у општини Врбас обележава са два програма. Градски музеј Врбаса приредиће програм у оквиру националне музејске манифестације - Музеји за 10, од 16. до 19. маја, са посебним акцентом на отварање обновљене Базе Центар у Старом Врбасу 18. маја. У Куцури, у етно клубу Отето од заборава, традиционално се обележава Ноћ музеја, 18. маја. Други по реду Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима оџаће се од 19. до 22. маја и угостиће свираче разноврсних старих музичких инструмената из земље и света. Крајем месеца, од 23. до 27. маја, одржаће се Фестивал поезије младих, једна од најзначајних и најстаријих културних манифестација у земљи.

Љубитељи паса уживаће у четвртој Националној изложби паса свих раса - Ц.А.Ц. Змајево, која ће се одржати 20. маја у Змајеву. Кинолошко друштво Змајево овом приликом приредиће и другу по реду Специјализовану изложбу за расу немачки овчар - меморијал Драган Поповић Попац.

Овогодишња прослава славе града и општине Врбас - Спасовдан, обећава добар провод. Током два дана прославе, 24. и 25. маја, у Храму Вазнесења Господњег у центру Врбаса служиће се празнично бдење и Света литургија, са литијским опходом око Храма, резањем славског колача и освећењем славског жита. Прославу Спасовдана у Врбасу затвориће концерт 25. маја са почетком од 20 часова на платоу испред Храма. Уз културно-уметнички програм у којем ће наступити локални гуслари и фолклорни ансамбли, као и гостујући фолклорни ансамбл КУД Захумље из Никшића, концертну ноћ својим наступом затвориће популарни Леџингтон бенд и локални састав, Ничим изазван.