Манифестације у јуну у општини Врбас

Манифестације у јуну у општини Врбас

Топли јунски дани биће обогаћени са разним интересантним фестивалима и концертима.

Невенов фестивал деце песника одржаће се по 34. пут у Савином Селу 2. и 3. јуна. Фестивал се убраја у пет најзначајнијих фестивала дечијег стваралаштва у Војводини и Србији. Невенов фестивал деце песника постао је значајан фестивал који на посебан начин негује дечије стваралаштво и рад са даровитом децом. У исотм термину, у Куцури одржава се 17. по реду рођендански мото скуп Мото клуба "Пегасус". Мото скуп окупља људе свих узраста уз заједничку љубав према бензинским испарењима и слободи мотоцикала.


Кинолошко друштво Врбаса ће 17. јуна по трећи пут бити организатор и домаћин Националне изложбе паса свих раса - Ц.А.Ц. Врбас. Такмичење се одвија на спортским теренима комплекса ЦФК "Драго Јововић". Ове године, поред Националне изложбе, организатори најављују и Специјалну изложбу - First Speciality Chow Chow Show у Србији.


На теренима Спортског удружења Младост у Врбасу,  18. јун је резервисан за традиционално такмичење у кувању свињског паприкаша. Љубитељи дружења и добре хране потпалиће ватре испод котића, и уз звуке тамбураша справљати паприкаш у нади за освајањем овог популарног такмичења. Посетиоци могу, поред добро припремљеног ручка, да уживају у извачењу томболе са сјајним наградама и богатом програму за децу: аниматори, сликање лица, трамполина и тобоган. У оквиру котлића одржаће се и ликовна колонија сликара "Атеље 05".

За Светски дан музике - 21. јун, у Врбасу одржаће се концерт бендова Лексингтон и Ничим изазван. Програм ће обогатити и наступи дечијег хора, бубњари "Мистик", гуслара ГКУД "Вук Мандушић", фолклорног ансамбла Култруног центра Врбаса и свирача на традиционалним инструментима са Интернационалног фестивала свирања на традиционалним музичким инструментима. Програм почиње у 20 часова на платоу испред Храма Вазнесења Господњег у Врбасу.

Равно Село Филм Фестивал биће одржан ове године под 22. до 25. јуна. Фестивал је орјентисан ка младима и представља међународни фестивал за редитеље првог или другог филма. Традиционално, већ шесту годину за редом, Равно Село Филм Фестивал ће имати главни програм, као и студентски програм, и наравно наставља са селекцијом "Кратких 100 минута" у оквиру које че бити приказани документарни филмови који су привукли велику пажњу критике и јавности у предходном периоду. Шести по реду фестивал биће отворен концертом филмске музике, 22. јуна у 20 часова, на ком ће глумце и певаће пратити Зрењанински Филхамоничари.

Традиционална манифестација Култуно лето Змајево одржаће се 23. и 25. јуна. Културно лето нуди богат програм за свачији укус и интересовања: за најмлађе, за љубитеље музике, књижевности, спорта, тако да први летњи дани у Змајеву доносе забаву и уживање за све. За 23. јун најављен је концерт рок бенда Рибље чорбе. Програм за децу одржаће се 25. јуна у дворишту Месне заједнице Змајево: деца се такмиче кроз тимске игре уз аниматора у разноврсним спортским и штафетним играма.

У оквиру пројекта под називом "Разиграно родитељство" Општине Врбас са УНИЦЕФ Србија ове године током јуна месеца обележавају месец родитељства. Настојаћи да допринесе креирању окружења које је за дете негујуће и подстицајно, Програм "Разиграно родитељство" у фокусу има родитеље и заједницу. Током јуна одржаће се бројне активности за децу и родитеље. У библиотеци ће 20. јуна и 29. јуна одржати радионице за децу и родитеље, док ће од 26. до 28. јуна бити организоване радионице и продајно - хуманитарни базари на игралишту код Храма.