Манифестације у јулу у општини Врбас

Манифестације у јулу у општини Врбас

Културно-уметничко друштво "Завичајно врело" из Куцуре ове године прославља 10. година пословања и тим поводом организује прославу јубилеја у оквиру манифестације "Дани колонизације" 1. јула од 18 часова у Дому културе, уз богат културно-уметнички програм и гостима -  КУД "Др Младен Стојановић" из Младенова и КУД "Младост" из Бача."Дани колонизације" је манифестација посвећена насељавању Куцуре породицама из Крајине.

Удружење ликовних уметника Врбаса - УЛУВ оргнизује 1. јула ликовну колонију на летњој тераси ЦФК "Драго Јововић" од 9 до 17 часова, на којој ће учествовати 43 уметника - чланова УЛУВ-а, као и гостујући уметници из Новог Сада, Куле, Сомбора, Сивца, Бачке Паланке и Куманова. Догађај су подржали Општина Врбас, Културни центар Врбаса и ЦФК "Драго Јововић".

Општина Врбас и Канцеларија за младе организоваће тродневни забавни и едукативни програм под називом "Дечије лето" 4., 7., 11. и 14. јула на тргу Николе Пашића.

Традиционална манифестација "Куцурска жетва" ове године прославља 260 година досељења Русина у Куцуру. Првог дана манифестације, у петак 14. јула у Етно клубу "Отето од заборава" одржаће се дечија радионица од 10 часова, потом позоришна представа "Лала" од 18 часова и Мултимедијално вече "260 година од досељења Русина у Куцуру" од 20 часова. У суботу, 15. јула на стадиону ФК "Искра" одржаће се спортске игре "Јаша Баков" - турнир пионира од 8:30 часова, док се у послеподневним часовима у центру села и Дому културе од 17 часова одржава дечији програм и потом отварање етно столова од 18 часова, док централна прослава манифестације почиње у 19 часова. Манифестацију организује КУД "Жетва", уз подршку Општине Врбас и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Национални савет Русина, Завода за културу војвођанских Русина и Туристичке организације општине Врбас.

Мото скуп Врбас у организацији Мото клуба "Парадизо" из Врбаса одржаће се од 27. до 30. јула на отвореним теренима ЦФК "Драго Јововић". Мото скуп Врбас представља традиоционални скуп бајкера из земље и иностранства пропраћен рок концертима и едукацијом грађана у саобраћају. Мото скуп окупља људе свих узраста уз заједнички љубав према бензинским испарењима, дружење са старим пријатељима и упознавање нових, дивљење најсавременијим, страинским и необичним мотоциклима, и вечерње забаве уз музику уживо. Задња недеља јула већ четврту годину за редом резервисана је за мото скуп Мото клуба "Парадисо". У кампу на теренима великог спортског комплекса ЦФК окупиће се више стотина бајкера из земље и региона. За посетиоце се приређују разни садржају, попут бејкерских игри и рок концерата. Ове године наступиће музичке групе Рок апотека и Трилогy, а главну атракцију овогодишњег мото скупа чине свакако најављени концерти чувених бендова Прљави инспектор Блажа и Кљунови и Ван Гогх.

Свечаност у част новог хлеба који чува и негује мађарску културу и обичаје традиционално се одржава 29. јула у Граском парку у организацији КУД "Сирмаи Карољ". Најатрактивнији део програма чини свечани дефиле учесника обучених у народну ношњу од центра града до Римокатоличке цркве, где се служењем свете мисе освећује нови хлеб. Манифестација је настала на основу старог обичаја који се јавио као вид захвалности за успешно завршену жетву. Испред просторија културно-уметничког друштва "Сирмаи Карољ" покрај Реформатске цркве у парку прганизује се и пригодан културно-уметнички програм.