Капушњик фест у Куцури

Капушњик фест у Куцури

На платоу испред обновљеног куцурског Дома културе у суботу, 3. фебруара са почетком у 12 часова, одржаће се трећи по реду Капушњик фест, који заједно реализују Туристичка организација општине Врбас и Активи жена КУД "Жетва" и КУД "Завичајно врело" из Куцуре.

Капушњик фест је гастрономска манифестација настала са циљем очувања и неговања традиционалне кухиње и обичаја нашег краја. Посвећена је традицоионалном русинском јелу званом капушњик  - лепињица пуњена киселим купусом испеченом у уљу - које се као посно јело спрема у посне дане око Божића. Иако је Куцура мултинационална средина, овај сланиш може се наћи на трпези сваког домаћинства у селу, а у време фестивала могу га пробати сви посетиоци. Као одлична промоција локалне гастрономије, Капушњик фест је значајно обогатио календар манифестација општине Врбас.

Рецепт за припрему капушњика Серафине Зубић.

Састојци:

400 грама брашна

2 децилитра воде

пола свежег квасца

мало уља

соли по укусу

200 грама ренданог киселог купуса који се добро оцеди

Припрема:

Сјединити квасац и мало шећера, да надође. Потом замесити тесто са брашном, водом, соли и мало уља. Оставити тесто да надође, 15 до 20 минута. Потом направити лоптице, које се развију оклагијом и ставити на њих кисели купус, па поново обликовати лоптицу, да се тесто и купус сједине, па лоптицу поново разваљати оклагијом и оставити да одстоји 15 минута. Добијене лепињице пржити у врелом уљу у тигању или на плотни.

Нешто о Серафини  Зубић....

Рођена је 10.10.1940. године у Куцури. Члан је актива жена КУД "Жетва" од 1990. године, али је и пре тога је увек помагала женама у спремању хране. Када је приступила активу жена, направила је капушњик како би почастила чланице и од тада постала жена чији се капушњици радо једу. Све ове године, Серфина је учествовала на разним манифестацијама у Куцури и широм Војводине, улагала је своје знање и радо га делила са свима који су били заинтересовани. Њен рецепт објављен је у куварима и разним новинским чланцима. Тим поводом, на првом Капушњик фесту у Куцури, Серафина је проглашена за почасну куварицу ове манифестације.