Izložba slika "Sadašnjost univerzuma" Aleksandra Devića

Izložba slika "Sadašnjost univerzuma" Aleksandra Devića

Pozivamo vas na otvaranje  izložbe slika autora Aleksandra Devića pod nazivom "Sadašnjost univerzuma" u utorak 06. septembra u 19h u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbas.

Izložene slike Aleksandra Devića poseduju priču epske širine i duboke lirske poetike, ali sa jasnom dramaturgijom izbačenom u prvi plan, svakim novim gledanjem su drugačije i postavljaju nas u poziciju privilegovanih uživalaca likovne umetnosti.

U potpunosti autentičan, originalan i samosvoj, izdvaja sebe od ostalih prepoznatljivim izazom literarno obojenim elementima mistike, ikona i patinom srednjevekovnog slikarstva. Slika umiranje i rađanje, stradanje i uspenje, gubljenje starog i na tim temeljima rađanje novog. Kada kažemo na tim temeljima mislimo na temeljima tradicionalne kulturne tvorevine, izbegavajući svaki subkulturni, a pogotovo kontrakulturni sadržaj. Oslobođen estradnosti i nametljivosti, Aleksandar Dević nam otvara različite mogućnosti pa i onu da san postane java i snoviđenje život.

Naizgled se čini da su prisutni brojgelovski detalji koji povezuju sveopšti haos, ali ne ovo je jedinstveni haos , naš haos, haos naše svakodnevnice koja doseže daleko u prošlost. Motive povezuje sa ikonom kako bi slici dao moć isceljenja, vaskrsnuća i ovoboženja nad ovim što nas okružuje. Događa se novo rađanje koje traži novo vreme, novi prostor, nove potrebe. Životno pitanje opstanka je tema večnosti, pa su i ove slike smeštene u nadvremenski prostor univerzuma  s težnjom donošenja mira i sklada na svim nivoima.

Izložena su temeljno i studiozno rađena dela prethodne tri četiri godine koja ukazuju na pedantnost autora ali i na celovitost poruka koje nam šalje. Nadrealistički motivi ponekad isprepletani realizmom smešteni u bogatu kompoziciju, daruju nam izmišljeni, imaginarni ili podsvesni svet autora, svet u kome se on nalazi i u kome bi smestio i ovo što je oko njega i kosmičko prostranstvo. U svakom slučaju alhemičar Dević povezuje istorijsko nasleđe i sadašnjicu sa univerzumom, a to je njegov svet koji nam daruje načinom koji najbolje poznaje-slikarstvom.

Uglavnom uljem na platnu, ponekad i akrilikom, stopljenim u teksturu srednjevekovnog slikarskog izraza.   

(Ivan Matejević)

 

ALEKSANDAR DEVIĆ je rođen 1954.godine u Beogradu. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1978.godine. Magistrirao je 1988.godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafike.

Član ULUS-a Slikarska sekcija od 1978.godine. Učestvovao je na više zajedničkih izložbi članova ULUS-a Niš. Uporedo se sa slikarskim aktivnostima intezivno bavio i kompijuterskom grafikom.

Kratko vreme je radio kao profesor kompijuterske grafike i grafičkog oblikovanja u srednjoj Umetničkoj školi Đorđe Krstić u Nišu, a dve godine je predavao na Fakultetu umetnosti u Nišu i to dva predmeta, Grafičke komunikmacije i Prostorna grafika. Učestvovao je u formiranju grafičkog odseka ovog fakulteta. U periodu 2000.-2004. bio je direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. U ovoj ustanovi radio je kao Viši savetnik u službi Internet komunikacija i izdavaštva i bio urednig galerijskog Internet časopisa IIČ.

Član ULUS-a od 1986.godine, slikarska selekcija , i Grafičkog kruga , udruženja umetnika grafičara iz Niša, kao i na više drugih likovnih izlozbi  kao što je Niški crtež.

Više stotina njegovih grafika i slika nalazi se u privatnim kolekcijama u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Americi.