Изложба слика "МОЈ СВЕТ" – РАДОМИР ГЛУШАЦ – ГЛУЈО

Изложба слика "МОЈ СВЕТ" – РАДОМИР ГЛУШАЦ – ГЛУЈО

Сутра, у уторак 8.марта у 19 часова у Ликовној галерији Културног центра Врбаса биће одржано отварање изложбе слика "Мој свет", Радомира Глушца Глуја.
Отварање ће увеличати дует Нена и Алекса са ауторским песмама.

 


Радомир Глушац се укључује у актуелну ликовну сцену недавно, али одмах скреће пажњу на себе својим колоритом, широком четком, потезом, и сложеним сликарским композицијама на којима изражава своје виђење света око себе. Тако Глушац у претходних пет година бива награђен на неколико Јесењих и Пролећних ликовних салона узастопце.

Карактерно смирен и уравнотежен, Глушац своје аналитичке приказе преноси стрпљиво и ненаметљиво. Понавља кружне форме супротстављајући их правоугаоницима и линијама у свим смеровима. Круг служи као отвор у свет, улаз у сликареву имагинацију. Креће од флеке која га потом усмерава да продубљује истраживање, наносећи нови и нови слој боје. Занимљиво је да ниједна Глушчева флека није разливена, свака је довршена, исконтролисана, затворена и готово испланирана. Како сам каже цитирајући Пехана: “ У жељи да објекте који га окружују разложи на чиниоце и да их схвати и сведе на суштину”, Глушац растеже своју флеку покушавајући да њом обухвати платно. Случајности које визуелно задовољавају сликара, бивају испитани и проверени.

Глушац се не либи да испроба различите материјале, подлоге и формате. Изузетно је вешт у обради дрвета, сам израђује платна и рамове. Вишеслојност бојених наноса чини да се пред гледаоцем отвара више светова у оквиру једне слике. Продубљеност оваквог асоцијативног сликарства нам говори о много сложенијем садржају него што се то на први поглед да сагледати. Тако Глушац обрађује и дубоке људске теме као што су међуљудски односи, интроспекција, недоумице, унутрашња превирања и тескобна стања. Комбинује унакрсне смерове кретања линија, белину као тишину, тачку у кругу као извориште И коначно одредиште. Супротставља површине и линије уз невероватно прецизно слагање боја. Тако развија себи својствен тон и интензитет боје, стварајући сугестивну атмосферу. За тренутак се можда учини да је и сам сликар изненађен свежином композиције и нијансама боје које се пред њим појављују. Стварајући апстракцију - где тема настаје када је слика готова – дело има безизгледан крај и уметник остаје упитан до које мере треба радити на слици. У сваком сегменту има елемената који су завршени или пак никад доречени. Тежина задатка пред уметником је да стане у правом моменту, да не угуши свој израз и импресију коју покушава да пренесе. Ипак Глушац као да не жели да води директан дијалог са публиком, јер не намеће теме које посматрач треба одмах да прихвати. Дозираним надражајима, свака слика крије причу у себи, умотану у неколико слојева лепо нијансиране боје. Привржен средини у којој је растао и развијао Глушац смишља називе слика везујући их за свој град, указујући на потребу да се обичном човеку ипак обрати, опет пажљиво и ненаметљиво.

Несвесно уметника прераста тако у универзални асоцијативни приказ који свако може доживети по својој вољи и сензибилитету. А колико ће дубоко посматрач заћи у слику зависи управо од њега. За страсног љубитеља овде има много слободних путева у свим правцима, и унутра и споља кроз велики космос који се зове ЧОВЕК.

 

 


ГЛУШАЦ РАДОМИР – ГЛУЈО

Рођен 14.11.1953. године у Врбасу. Завршио основну школу „Братство-јединство“ а потом гимназију „Жарко Зрењанин“ у родном граду. Још од школских дана наклоњен ликовном стваралаштву. Почетних година цртао и сликао разним техникама (пастел, угаљ, акрилик, уље) а понекад и све то комбиновао. Члан је УЛУВ-а и УЛА „атеље 05“ из Врбаса.

Имао четири самосталне изложбе.

Учесник великог броја колективних изложби и салона на којим се представљао и са дуборезима као и са сликама. Такође учесник великог броја колонија и добротворних акција.

- Добитник специјалне награде за сликарство на „ Пролећном ликовном салону 2017“,

- награде за сликарство на „Пролећном ликовном салону 2018“, 

- прве награде салона на „ Пролећном ликовном салону 2019“, 

- специјалне награде за сликарство на 21 смотри ликовних уметника Војводине за 2020 у Б. Паланци и

- награде за сликарство на „Пролећном ликовном салону 2021“.