Змајево

Змајево

МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

Национална изложба паса свих раса
Манифестација националног карактера која има за циљ популаризацију кинологије. Одржава се у априлу. 

Дани Јегричке
Месна заједница Змајево, у сарадњи са ЈВП Воде Војводине  и Удружењем спортских риболоваца Караш из Змајева већ деценију организују такмичење у пецању, ликовном и литерарном стваралаштву за децу, која имају прилику да се друже и уживају у различитим активностима у природи. Одржава се у мају.

Културно лето
Традиционална тродневна манифестација која обилује културним и забавним садржајем попут позоришних представа, музичких концерата, промоција књига, наступи фолклорних ансамбала  и бројни други садржаји. Одржава се у јуну.

ПРИРОДА

Змајевачка језера чине комплекс од четири вештачке акумулације настале ископавањем глине  за потребе циглане. Највеће је "Жуто језеро", површине 6 ха и прави је магнет за риболовце. Околина језера је веома атрактивна и представља излетничку зону. Ово је веома лепо уређено место за опуштање и рекреацију на коме можете уживати у риболову, миру и  тишини која Вас окружује. Налазе се на изласку из Змајева, на  путу ка Равном Селу.

Парк природе Јегричка је заштићено подручје обале и реке која пролази кроз село Змајево. На приобаљу ове реке налази се "Стаза здравља", уређен простор са клупама, столовима са уграђеним сунцобранима и мобилијарима за децу. Обала око овог простора је уређена и прилагођена риболовцима. 

Извор жуте воде - У Змајеву је између светска два рата постојало уређено бањско лечилиште са лековитом сумпорном водом и организованом медицинском службом, уређеним купатилима и пансионима за госте. Данас је извор ове лековите жуте воде ограничен на једну чесму у центру села.

НАСЛЕЂЕ

Зграда Месне заједнице, вила у стилу сецесије и једна од најлепших зграда у Змајеву,  изграђена је почетком 20.века. 

Православна црква лоцирана уз саму обалу Јегричке, посвећена је празнику Преноса моштију Светог Оца Николаја. Први православни храм подигнут је пре 1703. године, а данашње здање је подигнуто 1816.године. У цркви се налази сачувана Библија штампана 1782.године у Норбергу, на немачком језику. Спомен крст из 1895. године налази се у црквеној порти. У порти храма је 2011. године сазидан параклис, посвећен Светом Оцу Николају.

Римокатоличка црква посвећена Светом Михајлу Архангелу, подигнута је 1816. године. Црква је зидана новцем краљевске коморе. Током 1880. године црква је осликао Карољ Јакубеј, сликар који је осликао многе цркве у Бачкој и Банату. На сликама у цркви представљени су мотиви из Новог Завета.


Месна заједница Змајево
Ивана Милутиновића 59
+381 (0)21 726 138