Савино Село

Савино Село

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Ликовна колонија „Триангл“ одржава се у мају, у прелепом природном амбијенту у дворишту основне школе Бранко Радичевић. Колонија традиционално окупља уметнике из целе Војводине који за собом остављају вредна уметничка дела.

Невенов фестивал деце песника је међународна манифестација која негује рад деце песника. Одржава се у мају.

Штукијада је такмичење спортских риболоваца у лову на штуку традиционалном методом на пловак. Одржава се у октобту. 

У природном амбијенту парка на Косанчићу, који се налази уз обалу канала ДТД, током августа одржава се традиционална манифестација – Пасуљијада, такмичење у кувању пасуља.
       

ПРИРОДА

Бела топола у Савином Селу изузетан је примерак аутохтоне врсте Популус алба, стара око 150 година. Заштићена је као споменик природе од 1986. године и представља редак примерак биљног света од посебног значаја за очување биодиверзитета.

Канал Дунав – Тиса – Дунав кроз општину Врбас протиче у дужини од 39 км. Од стране риболоваца и заљубљеника у природу, посебно се истичу деоница где се сусрећу два крака канала које називају Триангл или Ширина и деоница Старог канала код Савиног Села.
          

НАСЛЕЂЕ

Вила у Савином Селу саграђена је крајем 19. века у стилу мађарске сецесије. Саграђена је као породична кућа извесног велепоседника, а данас се у њој налази амбуланта.

Споменик немачким колонистима постављен приликом прославе 150. година од колонизације Немаца у Савино Село, посвећен је плодној земљи уз помоћ које су Торжу уздигли у једно од највећих и најбогатијих села.

Споменик Камени клас, дело је локалног уметника Војимира Дедеића, постављен 1976. године.

Споменичко наслеђе Другог светског рата представљају споменици народним херојима Сави Ковачевићу у центру насеља, и Милану Кучу, лоцираном испред Музејске збирке посвећене Народноослободилачкој борби. Ту се налази Завичајна збирка СУБНОР-а у Савином Селу са предметима и документима из НОР-е 1941-1945. године.

Месна заједница Савино Село
Маршала Тита 40
(+381) 021 720 058