Равно Село

Равно Село

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Филм фестивал Равно Село
Овај фестивал међународног карактера посвећен је афирмацији филмске уметности и презентацији дебитантских филмова младих филмских уметнка са простора Балкана. Током трајања фестивала одржавају се радионице у циљу едукације и мотивације омладину да се бави кинематографијом. Познати српски глумац Лазар Ристовски, рођени Равноселац, оснивач је овог фестивала који за циљ има обнављање изгорелог Дома културе у Равном Селу. Одржава се у јуну.

Фијакеријада
Традиција узгајања коња и вештина вожње запрега и фијакера, један је од препознатљивих симбола Војводине. Равно Село скоро две деценије негује обичаје везане за вожњу запрега и фијакера. Фијакеријада представља такмичење у вожњи запрега КУП Равно Село и КУП Републике Србије, уз обиље забавних и кутурних садржаја. Одржава се у августу.

ПРИРОДА

Водоток Јегричка је аутохтона река Бачке проглашена за Парк природе 2005.године. Кроз општину Врбас, Јегричка протиче кроз Равно Село и Змајево.  На приобаљу Јегричке у Равном Селу налази се уређена стаза здравља, простор са столовима са уграђеним сунцобранима и мобилијаром за децу. Поред шетње стазама здравља, омогућена је и вожња бицилом кроз природни амбијент, вожња чамцима и посматрање птица.


Ветрењача, симбол Равног Села, налази се уз саму обалу Јегричке. У приземљу ветрењаче налази се атеље, изнад кога се налази изложбени простор који приказује традиционални живот овог поднебља, испуњен са неколико стотина експоната у виду старог намештаја, ћилима, разног посуђа и старог оруђа. Простор око ветрењаче уређен је у парк који красе четинари, сезонско и вишегодишње цвеће, стари ђерам, као и мало језеро са каскадом, водоскоцима и дрвеним мостићем.

Православна црква у Равном Селу посвећена је празнику преноса моштију Светог Николе. Саграђена је 1804. године. У цркви се чувају две вредне црквене књиге: Октоих Божидара Вуковића из 1537. године и Осмогласник Јеронима Загуровића из 1569/70. године, оба штампана у Венецији.

 

Месна заједница Равно Село
7.јула 12 
(+381) 021 722 049
(+381) 021 722 723