GRADSKI MUZEJ – VRBAS

Informacije

Description

Gradski muzej Vrbas

Muzejska zbirka Vrbasa osnovan je 1969.godine kao Zavičajna zbirka, a 2015.godine muzejska zbirka i zvanično postaje Gradski muzej. Gradski muzej bavi se prikupljanjem, čuvanjem, dokumentovanjem, izučavanjem i prezentacijom muzejskih vrednosti. Brine o čuvanju i unapređenju kulturnog nasleđa i širenju kulturnih vrednosti kroz istraživačke, edukativne i zabavne aktivnosti. Rad muzeja organizovan je po zbirkama: arheološka, istoriska, etnološka i zbirka istorije umetnosti.

1. Arheološko odeljenje sa zbirkama (praistorija, antika, srednji vek)

2. Istorijsko odeljenje sa zbirkama (hronološka podela na zbirke do Drugog svetskog rata, period Drugog svetskog rata i posleratni period)

3. Etnološko odeljenje sa zbirkama (pokućstvo, tekstil i proizvodnja tekstila, privredne alatke i sprave)

4. Odeljenje istorije umetnosti (zbirka likovne umetnosti i zbirka primenjene umetnosti)

U muzeju se nalazi stalna postavka koja provodi posetioce. kroz period dug osam milenijuma. Cilj stalne postavke jeste da posetiocima dočarai oživi sliku Vrbasa i njegove uže okolin, odnosno da prikaže život čoveka i njegova dostignuća na ovim prostorima od prvih – neolitskih zajednica do dolaska Turaka- od IV milenijuma stare ere do XVI veka naše ere , a zatim sa formiranjem naselja na mestu na kome se danas nalazi, do savremenog doba.

Kontakt podaci

Contact

Location

GRADSKI MUZEJ – VRBAS
Get directions

Contact

GRADSKI MUZEJ – VRBAS
There is no information about the author (or removed author).

Events

GRADSKI MUZEJ – VRBAS
Program muzeja u decembru

Program za decembar 2016. u Muzeju opštine Vrbas
Preuzmite program

Ratings

GRADSKI MUZEJ – VRBAS

0

0 Total
0.0%