‘’TRAGovi i poRUKE" u Gradskom muzeju Vrbas

мај 16 2018

‘’TRAGovi i poRUKE“ u Gradskom muzeju Vrbas

U Gradskom muzeju Vrbasa otvorena je izložba“TRAGovi i poRUKE“, autorke Vesne Grgurović, arheologa – višeg kustosa. Ovo je prvi program ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“, koja traje do 20. maja.

„Ova izložba rezultat je arheoloških iskopavanja koja je Muzej Vojvodine započeo davne 1984. godine a Gradski muzej Vrbas obnovio 2014. godine. Nemoguće je izložiti sve što je iznedreno iz slojeva otvorenih sondi, ali je napravljen izbor reprezentativnog materijala koji podrazumeva 20 izloženih predmeta. Izložba je moderno dizajnirana a pionirski poduhvat, možemo slobodno reći sa više nego dobrim rezultatima, predstavlja 3D model počelice koji je izradio Studio za projektovanje, dokumentaciju i digitalizaciju AYAKO iz Beograda. Predmeti su konzervirani u Centralnom institutu za konzervaciju u Beogradu, uz analizu humanog osteološkog materijala u Laboratoriji za antropologiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. Od izloženih predmeta posebno bismo izdvojili muški deo nošnje – pojas, inače statusni simbol u srednjem veku, čiju analogiju imamo u Feketiću i na osnovu koje ga datiramo u 14-15. vek. Virtualna prezentacija pomenute počelice prostorno je izložena nasuprot pojasu, dok su između izloženi manji komadi nakita, prstenje trakasto i s glavom, počelice, ukrasna igla, perlice, privesci i novčići. U nedostatku prostora, fotografije sa iskopavanja prezentuju se na velikom ekranu. U zasebnom prostoru izložene su tekstualne legende koje formiraju četiri celine, priču o istorijatu iskopavanja, srednjovekovnom naselju, nekropoli i crkvi. Deo prostora posvećen je i ekipi koja je predano radila prethodne četiri godine. Uz svakog se nalazi kod čijim iščitavanjem, pomoću aplikacije na mobilnom telefonu, dobijamo ime člana ekipe“, pojasnila je Grgurović. O značaju ovog arheološkog nalazišta govorio je i dr Dejan Radičević, docent Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. On je istakao da ovaj prostor krije i naselje koje tek čeka da ga arheolozi otkopaju, a čitav ambijent ima potencijal da postane arheološki park.

„Crkva koju istražujemo, iz 14. veka, krije u svojim temeljima stariju, koju datiramo nekoliko vekova ranije. Ova crkva i po svojim arhitektonskim rešenjima jedinstvena je na području Vojvodine i Južne Ugarske i svedoči o vezama sa moravskim stilom gradnje iz južnih delova Srbije. Istraživanjem nekropole došli smo do predmeta kao što su nakit i odeća, koji su značajni i kada je u pitanju upotpunjavanje etnografske slike ovog prostora“, rekao je Radičević.

„Arheologija je ključ tajni prošlih vremena, a lokalitet Šuvakov salaš – Klisa ima poseban značaj. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i verske zajednice prepoznao je to i podržao, i zahvaljujući mukotrpnim istraživanjima danas imamo značajna otkrića o prošlosti ne samo Vrbasa i okoline, već i šire regije“, rekao je prilikom otvaranja Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe.

Izložbu prati i katalog. Otvaranju je prisustvovao i Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i ove godine izdvojio je sredstva za sufinansiranje arheoloških iskopavanja, a od Ministarstva za kulturu dobijena su sredstva za opremu i uređenje dvorišta.

           

Leave a Reply

Your email address will not be published.