Etno kuća „Oteto od zaborava“

Informacije

Description

Etno klub ,,Oteto od zaborava’’ je udruženje gradjana registrovano 2009. godine sa ciljem sakupljanja, očuvanja I prezentovanja starih predmeta ,orudja i alata kao i pisanog materijala, negovanja starih zanata, tradicija i običaja Rusina, Srba, Madjara, Roma i drugih naroda koji žive i stvaraju na područiju Kucure i opštine Vrbas.

Etno zbirka je smeštena u zgradi starog parohijalnog doma, izgradjenog 1890. godine, na površini od oko 150m2 izložbenog prostora. Zbirka broji više od 2500 eksponata, a najsteriji datiraju iz 18. veka.

Najvažnija manifestacija je obeležavanje “Noći muzeja” 15. maja svake godine. Tom prilikom se spremaju izložbe starih fotografija uz prezentacije starih jela. Od starih običaja smo obrađeni su svadbeni  običaji  Rusina iz 19. veka kojima je predstavljena rusinska nacionalna zajednica na festivalu  Slovenske pismenosti u maju 2013. god. u Skupštini Grada Novog Sada.

Etno klub proizvodi na tradicionalan način i rakiju od duda kojom je 2011. godine  na “Koviljskoj dudijadi” osvojeno  treće mesto i bronzanu plakеta za kvalitet rakije.

Etno klub su do sada posetili mnogobrojni pojedinci i organizovane grupe iz svih  krajeva Srbije,  Crne Gore, BiH, Hrvatske, kao i gosti iz Slovačke, Madjarske, Češke, Ukrajine, Italije, Estonije, Nemačke i SAD-a.

Pored toga snimljeno je i više televizijskih emisija o starim zanatima  TV Bačka, u emisiji “Suton” (proizvodnja i prerada konoplje) kao i rusinske redakcije TV Novi Sad, takođe seriju emisija  o preradi konoplje i proizvodnji  platna na autentičnom razboju iz 19. veka.

U klubu se pored izložbi starih fotografija, orudja i alata organizuju i večeri poezije i  tradicionalna likovna kolonija Matice rusinske,  svake jeseni,  na kojoj učestvuju slikari iz Kucure i okolnih mesta.

Kontakt podaci

Contact
  • Address
    Kucura, M.Tita 72
  • Phone
  • Category
    Kultura, Znamenitosti
  • Location
    Kucura

Location

Etno kuća „Oteto od zaborava“
Get directions

Contact

Etno kuća „Oteto od zaborava“

Events

Etno kuća „Oteto od zaborava“
No Dešavanja Found